• Natuurlijk, beter slapen!

    Heb je slaapproblemen, kom je moeilijk in slaap of slaap je onrustig? Je bent echt niet de enige. Slaapproblemen komen voor in alle lagen van de bevolking van jong tot oud. Recente cijfers geven aan dat 1 : 5 jongeren er last van heeft, maar ook onder ouderen komt het veelvuldig voor. Opvallend: bij vrouwen 2x meer dan bij mannen. Slapen is herstellen en een verstoorde nachtrust kan leiden tot allerlei functioneringsproblemen.

Melatonine

Het natuurlijke hormoon melatonine zorgt voor een waak-slaapritme. De aanmaak van dit hormoon kan verstoord raken waardoor uw problemen krijgt met slapen. Een tekort aan nachtrust heeft een grote invloed op uw functioneren. Door uw natuurlijke melatonine aan te vullen met melatonine in tabletvorm of als pleister ondersteunt u uw natuurlijke slaap-waakcyclus.

Oorzaken van een slechte nachtrust
Een normaal slaappatroon kent verschillende fasen. Het verschil tussen deze fasen zit in de hersenactiviteit en de oogbewegingen. In de eerste fase slaapt u in, waarna u in een lichte slaap valt. In de volgende fase vindt de overgang plaats naar de diepe slaap waarbij u helemaal ontspannen raakt. Na de laatste fase komt u in de REM slaap. Deze fasen herhalen zich meerdere keren per nacht. Als deze fasen onderbroken worden, raakt u oververmoeid. Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben zoals stress en depressie. Ook als u vlak voor het slapen gaan nog koffie gedronken heeft of gesport hebt, kan dit invloed hebben op uw slaappatroon. Daarnaast is het mogelijk dat uw lichaam het natuurlijke hormoon melatonine minder goed aanmaakt. Naast meer structurele slaapproblemen vormt een jetlag ook een oorzaak voor een slechte nachtrust. Een jetlag verstoort uw biologische klok, waardoor uw natuurlijke dag- en nachtritme van slag is. Vooral als u richting het oosten vliegt, kan u last hebben van een jetlag en daarmee van een slechte nachtrust. Door de verstoring van uw bioritme kan de natuurlijke aanmaak van melatonine dan afnemen.

Hoe werkt melatonine?
Uw biologische klok regelt de natuurlijke slaap-waakcyclus met behulp van melatonine. Als het donker wordt stijgt het melatonine niveau in uw lichaam en blijft gedurende de nacht op een hoog niveau. Tegen de ochtend daalt uw melatonineniveau en wordt u weer wakker. In de winter kan uw melatoninespiegel verstoord raken doordat de dagen korter zijn. Licht is van grote invloed op uw melatoninespiegel.

Wat is melatonine?
Melatonine is een hormoon dat uw lichaam zelf aanmaakt. Als het donker wordt, start uw lichaam met het aanmaken van melatonine om aan te geven dat het tijd is om te slapen. Het wordt aangemaakt in de pijnappelklier die diep in de hersenen zit. Bij ouderen neemt het melatonine niveau af. Er zijn zelfs ouderen die zelf helemaal geen melatonine meer aanmaken.

Welke vorm van melatonine werkt het beste?
Melatonine is verkrijgbaar als pleister en in tabletvorm. Als u tabletten slikt, neemt u die één tot twee uur voordat u gaat slapen in, omdat de melatonine in de tabletten vertraagd afgegeven wordt aan uw lichaam. Beperk het gebruik van deze tabletten tot een periode van drie maanden. Als u melatonine gebruikt om de symptomen van een jetlag tegen te gaan beperkt u de melatonine tot maximaal twee tot vijf dagen na aankomst. Melatonine in de vorm van pleisters wordt effectiever door het lichaam opgenomen. De pleister zorgt ervoor dat de stof direct in de bloedbaan wordt opgenomen. Ook eventuele bijkomende klachten zoals diarree zijn daardoor een stuk minder.

Tags: natuurlijk slaapmiddel, melatonine

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.