• Natuurlijk, beter slapen!

Kalium

Iedereen heeft er weleens last van: slapeloze nachten. Voor sommigen duurt slapeloosheid maar een paar dagen, meestal lijden mensen er echter gedurende langere tijd aan. Dit kan uiteindelijk leiden tot een chronisch slaaptekort, waar weer allerlei gezondheidsproblemen aan kunnen worden gekoppeld. Wist u dat de meest voorkomende oorzaak van een verstoorde slaap een tekort aan vitaminen is? Hieronder leest u meer over de vitamine kalium en hoe dit u kan ondersteunen bij een goede nachtrust.

Wat is slapeloosheid?
Slecht slapen kan bestaan uit verschillende symptomen, bijvoorbeeld lang wakker liggen, te vroeg wakker worden of slecht doorslapen. Hierdoor bent u overdag vermoeid en soms prikkelbaar. De oorzaak van slapeloosheid is vaak moeilijk te vinden. U kunt bijvoorbeeld slaapproblemen ontwikkelen vanwege spanning/stress of andere psychische klachten als depressieve en/of angstige gevoelens. Soms spelen lichamelijke klachten een rol, bijvoorbeeld als u last heeft van benauwdheid, hoesten, hartkloppingen, nachtzweten, jeuk of rusteloze benen. Ook kunnen slechte gewoontes zorgen voor een verstoorde nachtrust. Als u bijvoorbeeld een verstoord dag-en-nachtritme heeft door veel te reizen of onregelmatige diensten te werken, dan kan dat tot slaapproblemen leiden. Daarnaast hebben middelen als roken, koffie, thee, frisdrank, alcohol en chocola een slechte invloed op de nachtrust. In sommige gevallen is een slaapstoornis verantwoordelijk voor slaapklachten. Zo kunt u last hebben van slaapapneu, rusteloze benen, vertraagd slaapfasesyndroom of narcolepsie. Ook kan een tekort aan kalium zorgen voor vermoeidheidsklachten.

Wat is kalium?
Kalium is een mineraalzout dat onder meer zorgt voor het overdragen van zenuwprikkels en het regelen van de bloeddruk. Een normale kaliumwaarde ligt tussen de 2,5 en 5,1 mmol/liter. Het lichaam neemt kalium op via eten en drinken, zoals bananen, avocado, spinazie, broccoli, champignons en spruitjes. De nieren regelen de hoeveelheid kalium die het lichaam opneemt. Is er een teveel aan kalium, dan zorgen de nieren dat dit wordt uitgeplast. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat uw lichaam over een teveel aan kalium beschikt. Een kaliumtekort, ook wel hypokaliëmie genoemd, komt zelden voor als gevolg van een te lage inname in voeding. Mocht er sprake zijn van een kaliumtekort, dan kan dit komen door gebruik van plaspillen, luchtwegverwijderaars of laxeermiddelen. Ook braken (ook via eetstoornissen), diarree en langdurige ondervoeding kunnen leiden tot een tekort aan kalium. Het nuttigen van (te)veel zoethout kan daarnaast zorgen voor een tekort aan kalium en een verhoogde bloeddruk. Tot slot kan een verhoogde aanmaak van de stof aldosterone leiden tot een kaliumtekort, omdat dit hormoon de nieren stimuleert om extra kalium via de urine te verliezen.

Hoe helpt kalium bij een betere nachtrust?
Vaak denkt men aan magnesium of melatonine om de nachtrust te bevorderen. Kalium speelt echter ook een belangrijke rol in het slaap-waakritme en werkt hiervoor juist goed samen met magnesium. Daarnaast is er een verband aangetoond tussen de diepste slaap uit de slaapcyclus en kalium. Het lichaam heeft voldoende kalium nodig om goed te functioneren, omdat kalium samen met natrium (zout) ervoor zorgt dat cellen de juiste stoffen opnemen en afscheiden. Kalium-ionen worden toegelaten door kaliumkanalen. Kaliumkanalen zorgen voor een stabiel rustpotentiaal, door de membraanpotentiaal na een actiepotentiaal te laten terugkeren naar de rustpotentiaal. Onze slaap verbetert als er een goede balans is tussen deze signalen, iets waar kalium dus een belangrijke rol in speelt.

 • De kracht van transdermaal
 • De kracht van transdermaal

  Orale producten hebben last van First-Pass-Effect en de biologische beschikbaarheid is slechts 15%. De slaappleister heeft een 4 keer hogere biologische beschikbaarheid (75%). Door de langzame afgifte geeft de pleister een geleidelijke dosis gedurende 8 uur.
  • hoge biologische beschikbaarheid (opname)
  • geleidelijke afgifte in 8 uur
 • [ advertentie ]
 • [ advertentie ]

  SLAAPPLEISTERS
  ONTDEK DE KRACHT VAN DE NATUUR
  • 10 natuurlijke ingrediënten
  • 4x effectiever
  • slow release: geleidelijke afgifte over 8 uur
  • 30 nachten voor € 29,95 nu € 24,95
  • Slechts € 0,83 per nacht!

  Bestel online

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.